Walther Forums banner

Walther PDP Pro SD Compact, czy powinienem to kupić?

2 reading
2.2K views 30 replies 11 participants last post by  keither11  
#1 ·
Ok, więc myślę o kupnie tego pistoletu. Wydaje się, że to najlepszy Walther w tej chwili, i przeczytałem tak wiele wspaniałych recenzji na jego temat, z niewieloma skargami. Pomyślałem, że jest już na rynku ponad rok, więc nie ma żadnych wezwań do zwrotu ani dziwnych rzeczy. Podrzut lufy wydaje się być największym problemem, ale mam nadzieję, że metalowy pręt prowadzący Springco pomoże w tym. Zastępuję mojego Sig P320 X-Carry, który był świetny, bez żadnych ND, bardzo dobry, ale "zaufanie" jest trudne, ponieważ noszę go przy ciele. Teraz po prostu leży w sejfie, więc czas go sprzedać. Mam już Walther PPQ M2 SD w kalibrze 45ACP i uwielbiam go! Trochę nerwowy z gorętszymi ładunkami, ale strzela naprawdę dobrze z amunicją 230gr. Mój pierwszy pistolet to Walther PPK/s ze stali nierdzewnej w kalibrze 380ACP, ale go sprzedałem i żałuję, że tego zrobiłem. Więc nie jestem też nowicjuszem w Walther. Ok, ludzie, przekonajcie mnie do Walther PDP Pro SD Compact, dzięki!

#3 ·
Właśnie przeczytałem wątki, jest wiele powodów. Posiadam teraz jednego Glocka i 6 Waltherów. Mój codzienny wybór to Walther i niedawno kupiłem 86 PDP Pro Compacts do mojego biura. Spośród wszystkich zastępców, którzy je noszą, dwóch chciało nadal nosić swoje Glocki 45.
Co sprawiło, że zdecydowałeś się na PDP Pro Compact w porównaniu do jednego z innych wariantów PDP?

Po prostu jestem ciekaw.

#4 ·
Myśl była zarówno na moim osobistym zakupie, jak i w działach, że nie było realnej różnicy w pojemności między pełnym rozmiarem a kompaktowym. Długość zamka jest tym, co widać podczas noszenia OWB, a długość zamka utrudnia noszenie w samochodzie w ekwipunku służbowym. Zatem 4-calowy kompakt trafił w idealne miejsce pod względem rozmiaru i był najbardziej zbliżony do naszych odchodzących Glocków 45. Muszę również wyjaśnić, że kiedy mówię Pro, zamówiłem je bez gwintowanych luf, ponieważ nie jest to potrzebne do niczego, co robimy i utrudnia znalezienie kabur.

#8 · (Edited)
Glocki nie były LUB. Żadne porównanie spustów, kąt chwytu znacznie lepszy od Glocków. Są w moim rodzinnym stanie i są świetnym produktem. Wiele, wiele wydziałów używa ich zarówno w stanie, jak i w innych stanach.

Dlaczego dwa różne systemy, które wypełniają tę samą niszę? Przez ostatnie 35 lat wystrzeliłem ponad 50 000 nabojów przez Glocki, więc nie powiem ci, że nie działają. Ale rzeczywistość jest taka, że wciąż produkują broń z lat 80. XX wieku. Moim zdaniem wielu ich przewyższyło w ciągu ostatnich 10 lat. Kto powiedział coś o metalowych prętach prowadzących?

#9 ·
Jeśli kochasz swój PPQ 45ACP, założę się, że spodoba ci się również nieco mniejszy PDP w kalibrze 9mm. Istnieje wiele zmian w "jakości życia", takich jak faktura chwytu, nacięcia na zamku, wycięcie pod optykę, wzór celownika Glock i modyfikacje spustu, ale PDP jest w przeciwnym razie takim samym pistoletem jak PPQ

#10 ·
Jeśli chodzi o broń zatwierdzoną przez organy ścigania lub wojsko, wszystko zależy od potrzeb i zgody dowództwa. Kilka organów ścigania i wojsk na całym świecie odchodzi od Glocków. Beretty, Sig'i i Colty od dawna grają na rynku "Department Duty" tak samo jak Glock. Nowa technologia zmienia zasady gry dla przyszłych platform broni. Ja osobiście nigdy nie byłem fanem Glocka, w przeciwieństwie do miliona innych osób. Posiadam Glocka 45 podrasowanego sterydami, ale tak naprawdę nie jest to pistolet służbowy z dodatkowymi elementami wewnętrznymi, kompensatorem i optyką. Mój siostrzeniec, który jest operatorem w 5TH GRP SF, obecnie nosi Glocka zgodnie ze swoim T. O. N. E. Nigdy nie strzelał z Walthera, więc następnym razem, gdy przyjedzie z wizytą, pozwolę mu postrzelać z jednego z moich czterech Waltherów, aby poznać jego opinię na ich temat.

#11 · (Edited)
Osobiście nigdy tak naprawdę nie dbałem o to, co LEO lub wojsko noszą jako broń krótką. W 99% przypadków jest to albo biurokratyczna decyzja, w której faktyczny nosiciel nie miał wyboru, i/lub po prostu biodrowy dodatek, z którego rzadko się strzela. Wybór konkretnej broni krótkiej przez wydział policji lub oddział wojska ma niewiele wspólnego z moimi wyborami lub potrzebami.

#12 ·
Kiedy niemieckie SF przyjęło Walther P14 i jej warianty, byłem jak małe dziecko patrzące na najnowszy komiks, który pojawił się w kiosku. Będąc byłym operatorem wojskowym, musiałem ją mieć. Niestety, Walther nie wyprodukował jeszcze modelu P14 dla cywilów. Szukając na ich stronie internetowej, natknąłem się na Walther PDP FS Professional ACRO. Patrząc na nią w porównaniu do P14, była podobna, mniej TB, możliwe elementy wewnętrzne, powłoki FDE maritime i magazynki o większej pojemności. Dodałem do niej również gumowe chwyty Talon Black, a także zespół prowadnicy odrzutu ZR Tactical. Strzela znakomicie i umieszczam grupy strzałów o średnicy 1" na 21'. Oczywiście, to w pozycji siedzącej z podparciem, ale mając prawie 70 lat i nieskończone problemy zdrowotne, to całkiem nieźle. Stojąc bez podparcia, jestem w strefie zabijania strzałem w głowę, ale mój Parkinson sprawia, że strzelam poza grupami 1" opisanymi powyżej. Oglądając kilka filmów "BK" w jego opisie P14, daje do zrozumienia o możliwym zespole prowadnicy "Long Stroke", prawdopodobnie ZR Tactical lub podobnym produkcie. To byłby doskonały "Pistolet służbowy" dla organów ścigania lub wojska. Na ostatnich targach shot show można go było zobaczyć w wersji PDP Compact, która jeszcze nie trafiła na rynek amerykański.

#13 ·
To wszystko świetne odpowiedzi na serię pistoletów Walther PDP Pro. Tak, ja też kupiłem Sig P320 ze względu na ich zakup przez wojsko oraz testy i przyjęcie przez niektóre agencje porządkowe. Teraz wszyscy się ich pozbywają, z wyjątkiem armii amerykańskiej. Myślę, że są zbyt zaangażowani... Podoba mi się modułowość pistoletu, ale nie sądzę, żebym znowu podjął takie ryzyko. PPQ w kalibrze 45acp, które mam, to fenomenalny pistolet, ale zawsze słyszę, że "potrzebujesz takiego w kalibrze 9mm". Prawdopodobnie dostanę wersję Pro SD Compact, jest w niej coś takiego i spełnia wiele kryteriów dla mnie, jeśli chodzi o wielofunkcyjność, wygląd, rozmiar itp. Prawdopodobnie zmienię przyrządy celownicze na Trijicon HD, kupię Holosun SCS, ponieważ jest montowany bezpośrednio, bez płytki. Prawdopodobnie kupię metalowy pręt prowadzący ZR i ewentualnie Steamlight TLR-8, aby zachować minimalny współczynnik kształtu w kaburze. Nowy P14 wygląda niesamowicie, ale nie mogę się doczekać wersji komercyjnej, przypomina mi to wersję Walther "Navy SD", którą mieli kilka lat temu z morskimi sprężynami. Zastanawiam się, czy nowy P14 będzie miał również morskie sprężyny do strzelania pod wodą? Chyba zobaczymy. Cieszę się, że Walther w końcu otrzymuje uznanie, na jakie zasługuje. Szczęśliwych szlaków ludzie i dzięki!

#14 ·
Zapytałem obsługę klienta o nowy Walther PDP Compact Acro, o którym "BK" mówił w filmie. Obecnie pracują nad udostępnieniem tych modeli na rynku amerykańskim, ale nie ma informacji o przewidywanym terminie zakończenia. Kilka dni temu strzelałem z mojego Walthera PDP FS Professional ACRO i, jak już wcześniej wspomniałem, strzelał znakomicie. Dodanie zespołu prowadnicy SS ZR Tactical pomogło w impulsie odrzutu i jeszcze lepszych strzałach powtórnych. Czarne gumowe chwyty Talon wraz z lejkiem magazynka tworzą wygodny, bardzo kontrolowany chwyt. Spośród czterech pistoletów Walthera, które posiadam, jest to prawdopodobnie najlepszy strzelec ze wszystkich. Zazwyczaj strzelam lepiej z kompaktów ze względu na mój średni rozmiar dłoni, ale z jakiegoś powodu PDP FS Professional ACRO wciąż strzela lepiej niż inne. Siedząc podparty workiem strzeleckim na 21', przez cały dzień umieszczam grupy 1/2". Kiedy przeszedłem na 124 gr vs 115 gr, moje grupy stały się jeszcze bardziej zwarte. Boże, uwielbiam ten pistolet!!

#15 ·
Walther PDP FS Professional ACRO wygląda niesamowicie! Osobiście strzelam z Blazer lub Winchester 9mm 124gr, których używam na strzelnicy, a następnie amunicji Federal HST do samoobrony, wszystkie strzelają niezawodnie i celnie. Używam amunicji 147gr w moich mikropistoletach, ale muszę przyznać, że 124gr ma pewien słodki punkt we wszystkich moich pistoletach. Gdyby nowa komercyjna wersja Walther P14 była dziś dostępna, zdecydowanie byłaby dla mnie mocnym konkurentem. Czas pokaże.

#16 ·
Jeśli i kiedy nowa Walther PDP Compact Pro ACRO stanie się dostępna, w zależności od długości lufy, będę musiał długo i ciężko pomyśleć, który pistolet zostanie oddany w rozliczeniu, aby sfinansować jej zakup. Właściwie wzięcie jej do ręki może zmienić moje odczucia w stosunku do niej w porównaniu do FS, którą obecnie posiadam. Mój PPQ 45 M2, który nie jest gotowy do optyki, może być kandydatem, ale ma świetny spust. Następnie moja PDP F-Series PRO 3.5" może odejść ze względu na podobieństwo do nowej Compact ACRO, ale uwielbiam jej ergonomię i charakterystykę strzelania. Wreszcie moja PDP C 4" OD Green z ulepszonym DPT, nie jest już często używana, więc to może być sposób, w jaki pójdę. Mam kilka innych pistoletów innych niż Walther, ale wszystkie mają w sobie coś wyjątkowego. Myślę, że najlepszą wiadomością jest to, że Walther poświęci czas na przygotowanie ich do sprzedaży na rynku amerykańskim, więc żadna decyzja nie będzie potrzebna w najbliższym czasie.

#20 ·
Czekam na premierę pistoletu niemieckich sił specjalnych.

Dobrze słyszeć, że Walther pracuje nad sprowadzeniem go do USA.

Sam czynnik fajności sprawi, że będzie to pozycja obowiązkowa (dla mnie).

Jestem naprawdę ciekaw, co Walther zrobił z systemem odrzutu. Czy używają ZR Tactical, czy też stworzyli własny?

Stawiam na to, że stworzyli własny, ale to oczywiście tylko przypuszczenie.

Istnieje precedens z spustami. Apex i Overwatch Precision wyprzedziły Walther na rynku, ale ostatecznie Walther zaprojektował i zbudował własny spust Performance.

Zobaczymy. Czekam na premierę tego pistoletu.

#21 ·
Podobnie jak Ty, P14 i jej warianty wciągnęły mnie w możliwość posiadania jednej. Kupiłem PDP FS Professional 4.5" ACRO ze względu na jej podobieństwo do P14 bez TB, ulepszone elementy wewnętrzne, powłokę morską i magazynki o większej pojemności. Dodanie gumowych uchwytów Talon Black i pręta prowadzącego ZR Tactical SS sprawiło, że stała się najlepszym strzelcem w moim inwentarzu pistoletów. Chcąc podobnej sytuacji z P14K, wczoraj zawarłem umowę zamawiając nowy model Walther PDP Standard Compact Pro Acro 4" (#4797067). Oczywiście, to nie P14 i P14K, ale tak blisko, jak to możliwe bez wyższej ceny i niektórych rzeczy, których pistolet cywilny może nie potrzebować w porównaniu do pistoletu platformy wojskowej. Mój ulubiony FFL dał mi uczciwą cenę za PDP Compact 4" OD Green, Holosun PDP SCS i ulepszony DPT. Mój koszt nowego pistoletu był znacznie niższy niż cena, za jaką są sprzedawane w dowolnym miejscu. Jimmo952, mając więcej cierpliwości niż ja i prawdopodobnie głębsze kieszenie, pozwala sobie na czas oczekiwania na wprowadzenie modelu P14 (Civilian) na rynek amerykański. Rozumiem dlaczego, ale dla mnie nowy PDP Standard Compact 4" Pro Acro będzie miłym dodatkiem do jego większego brata FS 4.5". Wciąż zastanawiam się nad założeniem na nią uchwytów Talon, ale zachowałem pręt prowadzący DPM SS z poprzedniego, który wymieniłem, aby użyć go w nowym, który zamówiłem. Wszystko jest w porządku, a zdjęcia/raport z testów wkrótce.

#22 ·
Podobnie jak Ty, P14 i jej warianty wciągnęły mnie w możliwość posiadania jednej. Kupiłem PDP FS Professional 4.5" ACRO ze względu na jej podobieństwo do P14 bez TB, ulepszone elementy wewnętrzne, powłokę morską i magazynki o większej pojemności. Dodanie uchwytów Talon Black Rubber i pręta prowadzącego ZR Tactical SS sprawiło, że stała się najlepszym strzelcem w moim ekwipunku pistoletów. Chcąc podobnej sytuacji z P14K, wczoraj zawarłem umowę zamawiając nowy PDP Standard Compact Pro Acro 4" (#4797067) firmy Walther. Oczywiście, to nie P14 i P14K, ale tak blisko, jak można się zbliżyć bez wyższej ceny i niektórych rzeczy, których pistolet cywilny może nie potrzebować w porównaniu z pistoletem platformy wojskowej. Mój go-to FFL dał mi uczciwą cenę za PDP Compact 4" OD Green, Holosun PDP SCS i ulepszony DPT. Mój koszt nowego pistoletu był znacznie niższy niż cena, za jaką są sprzedawane w dowolnym miejscu. Jimmo952, mając więcej cierpliwości niż ja i prawdopodobnie głębsze kieszenie, pozwala sobie na czas oczekiwania na wprowadzenie modelu P14 (Civilian) na rynek amerykański. Rozumiem dlaczego, ale dla mnie nowy PDP Standard Compact 4" Pro Acro będzie miłym dodatkiem do jego większego brata FS 4.5" model. Wciąż zastanawiam się nad założeniem na nią uchwytów Talon, ale zachowałem pręt prowadzący DPM captured SS ze starego, który wymieniłem, aby użyć go w nowym, który zamówiłem. Wszystko jest dobrze, a zdjęcia/raport z testów wkrótce.
Nie wiem, czy mam więcej cierpliwości. Lol. Prawdopodobnie nie.

Po prostu mam więcej PDP skonfigurowanych tak, jak chcę, niż jestem skłonny przyznać.

Nie "potrzebuję" P14, ale na pewno chcę jedną. 😏

Jestem bardzo ciekaw, co Walther zrobił z PDP, aby spełnić wymagania niemieckich SF.

#25 ·
Ok, więc myślę o kupnie tego pistoletu. Wydaje się, że to najlepszy Walther w tej chwili i przeczytałem o nim tak wiele wspaniałych recenzji, z niewieloma skargami. Pomyślałem, że jest już na rynku ponad rok, więc nie ma żadnych wezwań do serwisu ani dziwnych rzeczy. Odrzut wydaje się być największym problemem, ale mam nadzieję, że metalowy pręt prowadzący Springco pomoże w tym. Zastępuję mojego Sig P320 X-Carry, który był świetny, bez żadnych ND, bardzo dobry, ale "zaufanie" jest trudne, ponieważ noszę go w kaburze. Teraz po prostu leży w sejfie, więc czas go przenieść. Mam już Walther PPQ M2 SD w kalibrze 45ACP i uwielbiam go! Trochę nerwowy z gorętszymi ładunkami, ale strzela naprawdę dobrze z amunicją 230gr. Moim pierwszym pistoletem był Walther PPK/s ze stali nierdzewnej w kalibrze 380ACP, ale go sprzedałem i żałuję, że tego nie zrobiłem. Więc nie jestem też nowicjuszem w Waltherze. Ok, ludzie, przekonajcie mnie do Walther PDP Pro SD Compact, dzięki!
Mam 64 lata, strzelam z broni palnej poważnie od kiedy zacząłem jako policjant w '82 roku. Miałem H&K, Glock, S&W, Sig, Springfield, CZ, co najmniej trzy Walthery i kilka innych, o których zapomniałem. Moim ulubionym był PPQ sd w kalibrze 9mm, który wciąż mam, ponieważ uważam, że był to najlepiej dopasowany i strzelający pistolet, jaki kiedykolwiek miałem. Mam również PDP PRO SD w kalibrze 9mm i kiedy go kupiłem, zrobiłem porównanie z Walther Match. Dla mnie, bez wątpienia, PDP był lepszy. Mniej odrzutu, lepsze dopasowanie, ergonomia była jak nic, czego wcześniej nie miałem, nawet lepsza niż HK & SSig. Jedynym problemem, który odkryłem i wspomniałem o tym w poprzedniej recenzji, była jedna marka amunicji, która konsekwentnie zacinała się. W mojej recenzji powiedziałem, że to S&B, co pomyliłem, w rzeczywistości była to Norma. Jestem świadomy, że Norma produkuje doskonałe naboje do karabinów, więc spodziewałem się tego samego po ich linii pistoletów. Ponieważ mój PDP zjada każdą inną amunicję bez problemów, zdecydowałem, że to amunicja, a nie broń. Podczas gdy pochodzę z epoki rewolwerów (moją pierwszą policyjną bronią był rewolwer S&W), nigdy nie miałem okazji ani ochoty wypróbować żadnej specjalnej optyki. Zawsze kwalifikowałem się jako ekspert z metalowymi przyrządami celowniczymi na każdym pistolecie, który miałem, z wyjątkiem obozu szkoleniowego Straży Wybrzeża. To był zimny, śnieżny i wietrzny dzień na strzelnicy w styczniu z 1911. Prawie mając odmrożenia, udało mi się przegapić eksperta o jeden lub dwa punkty, co później powtórzyłem i zrobiłem mojego zwykłego eksperta. Więc z tym nowym PDP i poważnymi problemami zdrowotnymi, pomyślałem, że mógłbym skorzystać z czerwonej kropki. Dostałem Holosun 507C x2 i ponownie zakwalifikowałem się jako ekspert lokalnego szeryfa. Ze wszystkich moich pistoletów, ten prawdopodobnie zostanie ze mną pochowany, ponieważ nigdy w życiu nie czułem się tak komfortowo. Czuję się jak przedłużenie mojej ręki, a czerwona kropka jest tam, gdy podnoszę broń. Bez szukania, to tak jakby ergonomia została stworzona do używania czerwonej kropki. Gdybym mógł zrobić to wszystko jeszcze raz i kupić dowolny pistolet seryjny, to byłby to ten. A z ciasną, wysoko osadzoną skórzaną kaburą, nie widać go pod normalną koszulą. Nie mogę wymyślić żadnego powodu, aby nie wybrać PDP PRO SD w kalibrze 9mm.

#26 ·
Większość z nas ma tutaj kilka rodzajów broni palnej i więcej pistoletów, niż prawdopodobnie potrzebujemy/używamy niż przeciętny obywatel amerykański. Wszyscy mamy swoje ulubione z kilku powodów, ale wybitny strzelec jest najprawdopodobniej najlepszym powodem w mojej książce. Posiadając cztery Walthery, dwa FN, jednego Glocka i pistolet Daniel Defense PCC, trudno zdecydować, który z nich ma iść na strzelnicę w danym dniu. Zazwyczaj opiera się to na ustawieniu optyki nowego pistoletu lub precyzyjnym dostrojeniu optyki pistoletu do jak najbardziej idealnego ustawienia. Wszystkie moje pistolety mają optykę, z wyjątkiem PPQ M2 45. Jego świetny spust i ergonomia sprawiają, że jest to pozycja obowiązkowa, zwłaszcza że jest to 45ACP. To powiedziawszy, jeśli Walther wprowadzi gotowy do optyki PDP w 45ACP, PPQ M2 45 może również zniknąć. Moim drugim 45 ACP jest FN 545 Comp z Holosun HS507K. Jego spust jest porównywalny z DPT, a dorastając, 1911 zawsze były moimi ulubionymi, posiadając kilka przez lata. Wszystkie zniknęły, chcąc pistoletów, które są łatwiejsze w strzelaniu, czyszczeniu, demontażu i lepszym zarządzaniu odrzutem. Wiek czasami zmienia twoje potrzeby i problemy zdrowotne, które mogą wpływać na strzelanie z określonej broni palnej. Moja ostatnia strzelba 12-gauge zniknie, a amunicja do niej z powodu mojego wieku i powikłań związanych z zapaleniem stawów. Na szczęście moje karabiny 7.62X51/308 są w większości nadal łatwe w obsłudze. Będzie interesujące, czy mój nowo zamówiony PDP Compact Pro Acro stanie się moim ulubionym nad moim obecnym PDP FS Professional ACRO. Tak czy inaczej, miło jest mieć oba!

#27 ·
Kupiłem mój PDP Pro SD Compact jakiś czas temu. Zazwyczaj wymieniam spusty w moich pistoletach na spust z rynku wtórnego. Moje Glocki, CZ P-10 C OR, M&P M2.0 Compact itp. mają spusty Overwatch Precision TAC, a jeden ma spust Apex.

Nie wymieniłem spustu w moim Pro SD Compact, ponieważ moim zdaniem spust DPT jest najlepszym spustem striker fired, jakiego kiedykolwiek używałem. Od tego czasu dodałem EPS MRD Green Dot na płycie optycznej Calculated Kinetics DOGTAG, PMM JTTC Comp, ZR Tactical 15 lb CGR i TF Death Grip czarną mosiężną nakładkę na chwyt.

Jestem pod wrażeniem tego zestawu. Strzela płasko i jest niezwykle celny. Oto zdjęcie z czasu, gdy zerowałem mój EPS. Użyłem pocisku laserowego 9 mm do wstępnego zerowania przed pójściem na strzelnicę. Mój pierwszy strzał był nisko/po lewej, a kolejne 17 nabojów to ja go zerowałem. Zdecydowałem się wyzerować najpierw na 20 jardach, a może dalej na końcu.

PDP Pro SD Compactk

#28 ·
Ciekawe, że wszyscy mamy różne techniki/odległości zerowania. Branża mówi nam, że w większości przypadków 7 jardów/21' to najczęstsza maksymalna odległość dla scenariuszy strzelanin z ukrytą bronią w sytuacjach obywatel kontra zły facet. Jednak niektórzy funkcjonariusze organów ścigania, SWAT i elitarni operatorzy wojskowi mogą używać tego jako podstawowej formuły, są oni szkoleni do skutecznego strzelania na większe odległości. Jeśli to działa dla ciebie, używaj tego, ale to nie znaczy, że jest to odpowiednie dla wszystkich. Jako operator wojskowy używający pistoletu 1911 kilka lat temu, byliśmy szkoleni do precyzyjnego strzelania na różne odległości. Ale dla mnie, mającego prawie 70 lat, w sytuacji EDC CC, używam zera 21' jako linii bazowej.

#29 ·
Interesujące, że wszyscy mamy różne techniki/odległości zerowania. Branża mówi nam, że w większości przypadków 7 jardów/21' to najczęstsza maksymalna odległość dla scenariuszy strzelanin z ukrytą bronią w sytuacjach obywatel kontra zły facet. Jednak niektórzy funkcjonariusze organów ścigania, SWAT i elitarni operatorzy wojskowi mogą używać tego jako podstawowej formuły, są oni szkoleni do skutecznego strzelania na większe odległości. Jeśli to działa dla ciebie, używaj tego, ale to nie znaczy, że jest to odpowiednie dla wszystkich. Jako operator wojskowy używający pistoletu 1911 kilka lat temu, byliśmy szkoleni do precyzyjnego strzelania na różne odległości. Ale dla mnie, mającego prawie 70 lat, w sytuacji EDC CC, używam zera 21' jako linii bazowej.
Wątpię, aby mój Pro SD Compact był używany jako broń palna SD, mam kilka innych, które lepiej nadają się do tego zadania. To powiedziawszy, nie sądzę, aby istniała duża różnica między moim zerem na 20 jardów a zerem na 7 jardów. Twój komentarz wzbudził jednak moje zainteresowanie... Następnym razem, gdy będę na strzelnicy, postrzelam z niego na 7 jardów, aby się dowiedzieć.

Rzadko strzelam na 7 jardów, głównie na 10 jardów i dalej, ale przypomina mi to, jak brałem udział w zajęciach CWP lata temu. Po ukończeniu części teoretycznej zajęć poszliśmy na strzelnicę na praktyczną część zajęć. Instruktor kazał nam załadować magazynek, włożyć go do broni palnej itp.

Używaliśmy S&W 22 LR semi-auto, a niektórzy uczniowie najwyraźniej nie mieli dużego doświadczenia w obchodzeniu się z bronią palną, więc instruktor musiał nauczyć ich, jak ładować broń palną. W każdym razie cel był ustawiony na 7 jardów i trzeba było trafić tak wiele nabojów w okrąg o średnicy 6 cali.

Niektórzy ludzie nie powinni byli brać udziału w zajęciach, ale to inna dyskusja. Kiedy nadeszła moja kolej, upewniłem się, że przestrzegam wszystkich zasad bezpieczeństwa dotyczących broni palnej, kiedy ładowałem broń palną i przygotowywałem się do strzelania. Wystrzeliłem 3 naboje w odstępie około sekundy i wszystkie trzy trafiły w sam środek tarczy, a instruktor powiedział "stop", "stop".

Natychmiast opuściłem broń palną, wyrzuciłem magazynek i nabój z komory. Następnie zapytałem instruktora, co zrobiłem źle. Powiedziała, że nic, to było doskonałe, nie ma potrzeby strzelać więcej nabojów, zdałeś! Po otrzymaniu certyfikatu poszedłem prosto do wydziału prawa jazdy i złożyłem wniosek o licencję CWP. Tydzień później był w mojej skrzynce pocztowej.

#30 ·
Większość stanów zrezygnowała z obowiązkowego testu umiejętności strzeleckich. W Arizonie kilka lat temu zdałem test pisemny u emerytowanego trenera DEA, uzyskując 100% bez żadnego szkolenia w klasie. Przeważnie wszystko to pytania zdroworozsądkowe. Skomentował, że podpisał już moją część kwalifikacyjną testu strzeleckiego po tym, jak uzyskałem 100% w części pisemnej. Wiedział również o moich operacjach specjalnych w wojsku wiele lat wcześniej. Ale żeby było realistycznie, umieściłem grupy strzałów 1-calowych obejmujące jego grupy strzałów na wszystkich wymaganych odległościach dla pozwolenia. Trzeba przyznać, że było to na długo przed pogorszeniem się mojego stanu zdrowia. Teraz Arizona wymaga tylko małej klasy, testu pisemnego i tylko pobrania odcisków palców.

#31 ·
Tylko przypomnienie, w końcu to mam i jest bardzo ładne! Kupiłem prowadnicę ZR Tactical w kolorze czarnym, 18 funtów, chciałem zachować ją w stanie fabrycznym. Kupiłem kilka dodatkowych magazynków 18-nabojowych, łącznie 6. Planuję kupić następne celowniki nocne Trijicon HD i nowy Streamlight TLR1-HPX. Prawdopodobnie kaburę Safariland do paska i kolejną kaburę do CCW. Czuje się jak jakość dookoła, frezowanie jest ładne, ergonomia i spust nie zawiodą. Mam nadzieję, że wkrótce pójdę na strzelnicę! Dziękuję wszystkim, którzy skomentowali i polecili ten niesamowity pistolet, dobre rady na każdym kroku!