Jedną z rzeczy, które wolę w spuście P99, jest sposób działania zabezpieczenia przed upadkiem i fakt, że język spustowy NIE MA ŚRODKOWEGO OSTRZA. W przeciwieństwie do PPQ i wielu innych, które używają „środkowego ostrza spustu”, język spustowy P99 pełni tę samą funkcję „zabezpieczenia przed upadkiem”, obracając się na pręcie spustowym, w przeciwieństwie do środkowego zabezpieczenia/ostrza spustu PPQ, które musi być całkowicie wciśnięte. Po drugiej stronie języka spustowego robią to samo.....obracają „występ” DO GÓRY, aby zwolnić ramę, umożliwiając spustowi/prętowi spustowemu dalszy ruch do tyłu. W PPQ, jeśli nie masz palca prosto na języku spustowym, gdy zaczynasz pociągać, możliwe jest przesunięcie pręta spustowego do tyłu, NIE wciskając w pełni środkowego ostrza spustu....wtedy spust zatrzymuje się „twardo”. Dla kontrastu, umieszczenie palca na spuście P99 po prostu nie stanowi problemu, ponieważ cały język spustowy będzie się „obracał”, co oznacza, że możesz umieścić palec na boku/krawędzi języka spustowego i pociągnąć, a to zadziała.
Kiedy jestem na strzelnicy, to małe środkowe ostrze spustu zaczyna być trochę niewygodne. Dla kontrastu, język spustowy P99 jest ładny i gładki, a krzywizna języka idealnie pasuje do mojego małego, dziewczęcego/miękkiego palca spustowego.
Zgadzam się z Jimem....rynek przemówił....większość Amerykanów wydaje się preferować „przyciski”, stąd pojawienie się PPQ M2. Jakiś czas po premierze M2 rozmawiałem z jednym z facetów z Walther z Fort Smith....powiedział, że PPQ M2 sprzedaje się 10 do 1 lepiej niż PPQ M1. Tak, Uhmerykanie kochają guziki.
Jeśli chodzi o DA/SA, Jim powiedział to....rynek przemówił.
Jeśli chodzi o spust PDP vs PPQ, rynek przemówił, a Walther zareagował. Skrzypiące koło dostało smar....spust PDP, wstępne/podbieranie jest płynniejsze i gdy znajdziesz się przy ścianie, zmniejszyli pełzanie......czy skrócili „reset”.....naprawdę nie potrafię tego powiedzieć....nie jestem nawet pewien, jak skonfigurować urządzenie pomiarowe, aby to zmierzyć.
P99 AS vs PDP.....oba to świetne pistolety....wybierz ten, który wolisz, ponieważ wszystko sprowadza się do preferencji. Mam po trochu z każdego. 😁