Walther Forums banner

P99 AS vs. PDP

20K views 38 replies 13 participants last post by  Jimmo952  
#1 ·
Czy ktoś ma zarówno P99, jak i PDP? Jakie są zalety i wady każdego z nich? Wszelkie spostrzeżenia byłyby mile widziane.

Pracuję jako LEO, a Agencja, dla której pracuję, używała amunicji i broni palnej kalibru .40 S&W. Pod koniec ubiegłego roku przeszli na amunicję i broń palną 9 mm. Mam P99 .40, którą noszę do i z pracy. Teraz, gdy przechodzimy na 9 mm, próbuję zdecydować, czy powinienem trzymać się P99 9 mm, czy przejść na PDP.

#6 ·
Czy ktoś ma zarówno P99, jak i PDP? Jakie są zalety i wady każdego z nich?
PDP to po prostu odnowiony PPQ (Q4 Tactical). Przez kilka lat toczyły się dyskusje na temat P99 vs PPQ.

Próbuję zdecydować, czy powinienem trzymać się P99 9mm, czy przejść na PDP.
Jeśli jesteś zadowolony i pewny P99, to bym go zatrzymał. Jestem pewien, że PDP to dobry pistolet, ale nie planuję zastępować nim mojego P99 lub PPQ.

#8 ·
Systemy spustowe są zupełnie różne. Moim zdaniem P99AS wygrywa po prostu dlatego, że spust jest o wiele bardziej wszechstronny. Można go nosić w trybie DA, SA, a nawet AS. Możliwość posiadania naboju w komorze i jednoczesnego posiadania spustu w trybie DA jest dla mnie niesamowita.

Nienawidzę też małego zabezpieczenia spustu w PPQ/PDP, ale to dlatego, że mam cienkie palce, które mają tendencję do jazdy zbyt wysoko i blokowania całości. To przydarzyło mi się podczas ostrego strzelania z PPQ SC, jeśli pociągniesz go za wysoko, całkowicie blokuje spust... To nie ma dla mnie sensu... W sytuacji życia i śmierci nie będę myślał: "Cóż, lepiej upewnię się, że mój palec spustowy jest idealnie umieszczony pośrodku, kiedy pociągnę". Prawdopodobnie byłoby odwrotnie, gdzie moje ręce mogą się trząść, a mój palec byłby wszędzie. (W P99 zablokowanie spustu w trakcie pociągania jest niemożliwe).

Jedną rzeczą, którą powiem, jest to, że PPQ/PDP mają wyraźnie lepszą ergonomię i fakturę chwytu. Wzór P99 jest nieco przestarzały.

#9 ·
Systemy spustowe są zupełnie inne. Moim zdaniem P99AS wygrywa po prostu dlatego, że spust jest o wiele bardziej wszechstronny. Możesz nosić go w trybie DA, SA, a nawet AS. Możliwość posiadania jednego w komorze, a mimo to posiadania spustu w DA, jest dla mnie niesamowita.

Nienawidzę też małego zabezpieczenia spustu w PPQ/PDP, ale to dlatego, że mam cienkie palce, które mają tendencję do jazdy zbyt wysoko i blokowania całości. To przydarzyło mi się podczas ostrego strzelania z PPQ SC, jeśli pociągniesz go za wysoko, całkowicie blokuje spust... To nie ma dla mnie sensu... w sytuacji życia i śmierci nie będę myślał "Cóż, lepiej upewnię się, że mój palec spustowy jest idealnie umieszczony pośrodku, kiedy pociągnę". Prawdopodobnie byłoby odwrotnie, gdzie moje ręce mogą się trząść, a mój palec byłby wszędzie. (W P99 niemożliwe jest zablokowanie spustu w trakcie pociągania)

Jedną rzeczą, którą powiem, jest to, że PPQ/PDP wyraźnie mają lepszą ergonomię i fakturę chwytu. Wzór p99 jest nieco przestarzały.
P99 z Talon Grip FTW
A także ostrze spustu PPS M1 dałoby mi pęcherz krwawy na palcu spustowym.

#10 ·
Mam P99 w kalibrze .40. Nie mam w 9mm. Jedyną bronią, jaką mam w kalibrze 9mm, jest ta służbowa, której nie noszę do domu.
Ponieważ będę miał zapas amunicji 9mm, próbuję zdecydować, czy powinienem kupić P99, skoro znam ją w kalibrze .40, czy też powinienem iść drogą PDP. Nie strzelałem z żadnej z nich w kalibrze 9mm i obie są bardzo rzadkie w lokalnych sklepach z bronią i na strzelnicach.

#11 ·
To są oba doskonałe pistolety....Myślę, że jednym z pytań, które należy zadać, jest to, czy masz preferencje co do spustów...DA/SA, pozwalając na noszenie rozładowanego, czy też zgadzasz się tylko na SA, czy też naprawdę nie robi to żadnej różnicy. Kolejnym pytaniem byłoby, czy Twój obecny P99 40 to Gen 1, czy późniejsza wersja ze standardową szyną picatinny....jeśli to późniejsza wersja, to kolejny P99 w kalibrze 9 mm pozwoliłby Ci używać tego samego kabury.

Nie ma tu złego wyboru. Myślę, że sprowadza się to do spustów i (dla mnie) kabur. Mam sporo kabur...wiele Safariland, a te zwykle pasują do PPQ lub P99. Myślę, że PDP nie zmieści się w moim obecnym zapasie kabur. Nie wiem, czy kwestia kabury jest dla Ciebie problemem, czy nie.

#12 ·
Mam P99 1. generacji. Kabura, którą do niej mam, to Vedder, która jest przeznaczona dla Gen 2 lub 3, ale 1. generacja również pasuje bez problemów. Jeśli chodzi o spust, do którego jestem przyzwyczajony, nosiłem H&K P2000, który technicznie jest spustem podwójnego działania, ale wydawał się bardziej jak SA. Jestem zainteresowany P99 3. generacji, ale przy cenach P99 i PDP, które są tak blisko siebie, to wciąż kwestia wyboru. Kolekcjonuję noże Emerson i za każdym razem, gdy pojawia się nowy "Hot" model, natychmiast się wyprzedają. Zazwyczaj dzieje się tak, że po tym, jak cały szum ucichnie, można kupić ten Hot model za znacznie lepszą cenę niż początkowa cena katalogowa, gdy ludzie decydują, że to tak naprawdę nie był nóż dla nich. Biorąc pod uwagę obecną sytuację polityczną z bronią, zastanawiam się, czy powinienem kupić PDP, póki mogę, zanim staną się jeszcze trudniejsze do znalezienia. Myślę, że w przyszłości prawdopodobnie skończę posiadając oba, ale na razie mogę sobie pozwolić tylko na jeden nowy. Badania trwają. Dziękuję wszystkim za wkład.

#13 ·
Czy ktoś ma zarówno P99, jak i PDP? Jakie są zalety i wady każdego z nich? Wszelkie spostrzeżenia byłyby mile widziane.

Pracuję jako LEO, a Agencja, dla której pracuję, używała amunicji i broni palnej kalibru .40 S&W. Pod koniec ubiegłego roku przeszli na amunicję i broń palną 9 mm. Mam P99. 40, którą noszę do i z pracy. Teraz, gdy przechodzimy na 9 mm, próbuję zdecydować, czy powinienem trzymać się P99 9 mm, czy przejść na PDP.
Niedawno dostałem swój PDP. Bardzo mi się podoba. Strzela celnie, jeśli dajesz z siebie wszystko. Absolutnie lov1pp]0pe fakturę chwytu; nie zgubisz go ze spoconych rąk. Pomieści praktycznie każdy wml, a jeśli twój wydział na to pozwala, zamontowanie kropki celowniczej to dodatkowy bonus.

Uzyskanie wybranej płyty adaptera zajmuje około tygodnia, ale pierwsza jest darmowa. Mam nadzieję, że to pomoże.

#14 ·
Nie posiadam PDP... mam P99AS i QA w 9. ~25 lat służby i niezawodności. PDP ma rok lub dwa... w życiu nie zaufałbym swojemu życiu broni, która jest w produkcji krócej niż kilka lat! Potem jest jeszcze kwestia łopatek magazynka kontra ponowne szkolenie z przycisków... ale jestem pewien, że wiesz o tym wszystkim. Kup P99, a potem poczekaj kilka i przetestuj PDP w międzyczasie. Uważaj na siebie!

#16 ·
Skończyłem z P99, gdy tylko pojawił się PPQ. NIE jestem strzelcem DA/SA. Chcę, żeby mój pierwszy strzał był najlepszy i nigdy nie mogłem tego zrobić z ciężkim spustem DA. PDP to miłe ulepszenie w stosunku do PPQ, wolę ramę w pełnym rozmiarze.

• Like
Reactions: STR1
#17 ·
Skończyłem z P99, gdy tylko pojawił się PPQ. NIE jestem strzelcem DA/SA. Chcę, żeby mój pierwszy strzał był najlepszy i nigdy nie mogłem tego zrobić z ciężkim spustem DA. PDP to miła aktualizacja PPQ, wolę ramę pełnowymiarową.
Wiesz, że możesz pociągnąć zamek P99 o około 1/4 cala, aby ustawić go w SA, prawda?

Rozumiem, że chcesz, żeby pierwszy strzał był krótki i czysty, ale P99 to oferuje, jego pojedyncze działanie jest w rzeczywistości krótsze/bardziej ostre niż w PPQ, o dobry margines.

#26 ·
Jedną z rzeczy, które wolę w spuście P99, jest sposób działania zabezpieczenia przed upadkiem i fakt, że język spustowy NIE MA CENTRALNEGO OSTRZA. W przeciwieństwie do PPQ i wielu innych, które używają 'centralnego ostrza spustowego', język spustowy P99 pełni tę samą funkcję 'zabezpieczenia przed upadkiem', obracając się na pręcie spustowym, w przeciwieństwie do konieczności całkowitego wciśnięcia zabezpieczenia/ostrza centralnego języka spustowego PPQ. Z tyłu języka spustowego robią to samo.....obracając 'wypustkę' W GÓRĘ, aby zwolnić ramę, umożliwiając spustowi/prętowi spustowemu dalszy ruch do tyłu. W PPQ, jeśli nie masz palca prosto na języku spustowym, gdy zaczynasz pociągać, możliwe jest przesunięcie pręta spustowego do tyłu, NIE wciskając w pełni centralnego ostrza spustowego....wtedy spust zatrzymuje się 'twardo'. Dla kontrastu, umieszczenie palca na spuście P99 po prostu nie stanowi problemu, ponieważ cały język spustowy będzie się 'obracał', co oznacza, że możesz umieścić palec na boku/krawędzi języka spustowego i pociągnąć, a to zadziała.

Kiedy jestem na strzelnicy, to małe centralne ostrze spustowe zaczyna być trochę niewygodne. Dla kontrastu, język spustowy P99 jest ładny i gładki, a krzywizna języka idealnie pasuje do mojego małego dziewczęcego/miękkiego palca spustowego.

Zgadzam się z Jimem....rynek przemówił....większość Amerykanów wydaje się preferować 'przyciski', stąd pojawienie się PPQ M2. Jakiś czas po premierze M2 rozmawiałem z jednym z ludzi Walthera z Fort Smith....powiedział, że PPQ M2 sprzedawał się 10 do 1 lepiej niż PPQ M1. Tak, Uhmerykanie uwielbiają przyciski.

Jeśli chodzi o DA/SA, Jim powiedział to....rynek przemówił.

Jeśli chodzi o spust PDP vs PPQ, rynek przemówił, a Walther odpowiedział. Skrzypiące koło dostało smaru....spust PDP, wstępny ruch/pobranie jest płynniejsze, a gdy znajdziesz się przy ścianie, zmniejszyli pełzanie......czy skrócili 'reset'.....naprawdę nie potrafię tego powiedzieć....nie jestem nawet pewien, jak skonfigurować urządzenie pomiarowe, aby to zmierzyć.

P99 AS vs PDP.....oba to świetne pistolety....wybierz ten, który wolisz, ponieważ wszystko zależy od preferencji. Mam po trochu z każdego. 😁

#27 ·
Jedną z rzeczy, które wolę w spuście P99, jest sposób działania zabezpieczenia przed upadkiem i fakt, że język spustowy NIE MA ŚRODKOWEGO OSTRZA. W przeciwieństwie do PPQ i wielu innych, które używają „środkowego ostrza spustu”, język spustowy P99 pełni tę samą funkcję „zabezpieczenia przed upadkiem”, obracając się na pręcie spustowym, w przeciwieństwie do środkowego zabezpieczenia/ostrza spustu PPQ, które musi być całkowicie wciśnięte. Po drugiej stronie języka spustowego robią to samo.....obracają „występ” DO GÓRY, aby zwolnić ramę, umożliwiając spustowi/prętowi spustowemu dalszy ruch do tyłu. W PPQ, jeśli nie masz palca prosto na języku spustowym, gdy zaczynasz pociągać, możliwe jest przesunięcie pręta spustowego do tyłu, NIE wciskając w pełni środkowego ostrza spustu....wtedy spust zatrzymuje się „twardo”. Dla kontrastu, umieszczenie palca na spuście P99 po prostu nie stanowi problemu, ponieważ cały język spustowy będzie się „obracał”, co oznacza, że możesz umieścić palec na boku/krawędzi języka spustowego i pociągnąć, a to zadziała.

Kiedy jestem na strzelnicy, to małe środkowe ostrze spustu zaczyna być trochę niewygodne. Dla kontrastu, język spustowy P99 jest ładny i gładki, a krzywizna języka idealnie pasuje do mojego małego, dziewczęcego/miękkiego palca spustowego.

Zgadzam się z Jimem....rynek przemówił....większość Amerykanów wydaje się preferować „przyciski”, stąd pojawienie się PPQ M2. Jakiś czas po premierze M2 rozmawiałem z jednym z facetów z Walther z Fort Smith....powiedział, że PPQ M2 sprzedaje się 10 do 1 lepiej niż PPQ M1. Tak, Uhmerykanie kochają guziki.

Jeśli chodzi o DA/SA, Jim powiedział to....rynek przemówił.

Jeśli chodzi o spust PDP vs PPQ, rynek przemówił, a Walther zareagował. Skrzypiące koło dostało smar....spust PDP, wstępne/podbieranie jest płynniejsze i gdy znajdziesz się przy ścianie, zmniejszyli pełzanie......czy skrócili „reset”.....naprawdę nie potrafię tego powiedzieć....nie jestem nawet pewien, jak skonfigurować urządzenie pomiarowe, aby to zmierzyć.

P99 AS vs PDP.....oba to świetne pistolety....wybierz ten, który wolisz, ponieważ wszystko sprowadza się do preferencji. Mam po trochu z każdego. 😁
Zgadzam się całkowicie co do małego środkowego ostrza! To chyba główny powód, dla którego wciąż wolę P99 od PPQ lub PDP!

Nie wspominając o tym, że jest niewygodne, fakt, że może zablokować spust w trakcie pociągania tylko dlatego, że mój palec jest za wysoko, jest przerażający jako broń do samoobrony!

#28 ·
Zgadzam się z IOF co do tego, że środkowa blaszka spustu jest niewygodna podczas strzelania na strzelnicy. Myślałem, że to tylko ja. Ja również wolę spust w P99.

Wiem, że rynek powiedział swoje w odniesieniu do Walthera, ale nie mogę się powstrzymać od zastanawiania się, jak sprzedawałaby się P99 z długim zwalniaczem łopatkowym lub przyciskiem, chwytem PDP i bardziej agresywnymi nacięciami oraz wycięciem pod optykę.

Wiem, że kupiłbym jeden z długim zwalniaczem łopatkowym. Nigdy wcześniej nie używałem RFS, ale z wiekiem wierzę, że optyka jest dla mnie w zasięgu ręki.

Dla mnie główną zaletą P99 jest to, że dostajesz drugie uderzenie w pocisk, jeśli pociągniesz za spust, a on nie wystrzeli za pierwszym razem.
Zanim ktoś coś powie, tak, znam i jestem przeszkolony w zakresie Immediate Action Drills. Wierzcie mi, nasi instruktorzy strzelectwa wbijali nam do głów mantrę "Tap Rack and Bang"!!!
Może się starzeję, ale wierzę, że nowa terminologia to "Tap, Rack and Reassess".

#29 ·
Zgadzam się z IOF co do tego, że ostrze spustu w środku jest niewygodne podczas strzelania na strzelnicy. Myślałem, że to tylko ja. Ja również wolę spust w P99.

Wiem, że rynek wypowiedział się w kwestii Walthera, ale nie mogę się powstrzymać od zastanawiania się, jak sprzedawałaby się P99 z długą dźwignią zwalniania lub przyciskiem, chwytem PDP i bardziej agresywnymi nacięciami oraz wycięciem pod optykę.
Wiem, że kupiłbym jeden z długą dźwignią zwalniania. Nigdy wcześniej nie używałem RFS, ale w miarę jak się starzeję, wierzę, że optyka jest dla mnie w zasięgu.

Dla mnie główną zaletą P99 jest to, że dostajesz drugi strzał na pocisk, jeśli pociągniesz za spust i za pierwszym razem nie wystrzeli.
Zanim ktoś coś powie, tak, znam i jestem przeszkolony w zakresie Immediate Action Drills. Wierzcie mi, nasi instruktorzy strzelania wbijali nam do głów mantrę "Tap Rack and Bang"!!!
Może się datuję, ale wierzę, że nowa terminologia to "Tap, Rack and Reassess"
Tap, rack i cokolwiek zajmuje czas. Drugie pociągnięcie za spust jest szybsze i bardziej instynktowne. Jest tak wiele zalet P99AS, że trudno je wszystkie zapamiętać. Decocker, wskaźnik napiętego iglicy, który porusza się, jeśli spust jest pociągany, DA/SA, możliwość drugiego strzału itp. Dlatego odnoszę się do PPQ (i jej wariantów) i PDP jako "rozebranych P99", ponieważ wszystko, co dostajesz z nowymi modelami, to BYĆ MOŻE lepszy spust dla SA, większa waga, jeśli wybierzesz stal, bardziej sportowy wygląd i ulepszona faktura chwytu. Przepraszam, nawet jeśli policzysz to wszystko jako w jakiś sposób istotne (wygląd? naprawdę?) to nie wystarczy, aby zrezygnować z tak wiele IMHO. YMMV.

#30 ·
Zastanawiam się, jak sprzedawałby się P99 z ulepszeniami, które zasugerowałem, plus oferowanie go w wersji Single Action Only, jak Sig Sauer P226/229?
Jedynym powodem tej sugestii jest danie rynkowi tego, czego chce.

Z powodów wymienionych powyżej przez PPS1980 kupiłbym tylko model DA/SA.

#34 ·
Zarówno Zoey B, jak i ekstremiści podnoszą dobre punkty i argumenty dla swojego toku rozumowania.
Ja sam, przed moją karierą jako LEO, nie byłem zbytnio zainteresowany bronią. Kupiłem P99, ponieważ był to pistolet, który nosił James Bond. Głupie, wiem, ale jestem pewien, że nie byłem jedynym, który kupił go z tego powodu. Pamiętajcie, że to było w '97 lub '98 roku. W '99 roku rozpocząłem karierę w organach ścigania i otrzymaliśmy Barretta 92 w .40 S&W, które były Double action. Więc do tego byłem przyzwyczajony. Około 2007-8 roku Agencja przeszła na H&K P2000 40, również Double action. Pod koniec zeszłego roku przeszliśmy ponownie, tym razem na Glock 47. Przeszedłem więc od 2 pistoletów z kurkiem Double action do pistoletu z iglicą. Może gdybym zaczął od pistoletu z iglicą, a następnie przeszedł na pistolet Double action, nie czułbym się komfortowo z funkcją DA/SA. Każdy ma swoje.

Jak mówi Dennis Miller, członkowie Kiss wszyscy wydali swoje solowe albumy, żebyś mógł wybrać swojego ulubionego!